Login           
 
 
Ook hier adverteren

De schoen direct op de voet gemaakt - wie helpt?

Oproep aan collega's - wie denkt er mee?

Orthopedisch schoeisel maak je over een maatleest. In landen waar ons vak op een behoorlijk niveau staat en er dus vakmensen zijn die individuele leesten kunnen maken, is dat de gebruikelijke werkwijze. Maar dat leesten maken vereist nogal wat vakmanschap en is duur. Vakmanschap en geld zijn schaars in lage lonen landen. Wat er wel is is de wil om mensen met voetproblemen te helpen. Daarom ging Hans van Dalen van de stichting Beter ter Been op zoek naar een alternatieve werkwijze.

In het kort komt zijn werkwijze er op neer dat de schoen direct op de voet gemaakt wordt. Je zou kunnen zeggen dat de voet zelf dus als leest dient. Om dat te kunnen doen maakt hij eerst een schacht met ruimte tussen voering en overleer, ook maakt hij een basis van EVA waarin al een hielheffing is verwerkt en voldoende dikte zit om er achteraf een afwikkeling in te kunnen schuren. De klant doet de schacht aan, de stand wordt gecontroleerd en daarna wordt de ruimte tussen voering en overleer opgevuld met poliurethaanschuim (PUR schuim van de bouwmarkt). Eenmaal uitgehard geeft dit stabiliteit aan de voet. De juiste stand en of/afwikkeling wordt aangebracht en het geheel wordt afgewerkt met een slijtvaste loopzool.

Hans heeft verschillende prototypes gemaakt, diverse mensen (ook gebruikers van orthopedisch schoeisel) hebben wekenlang op de prototypes gelopen.
Resultaten:
-Over het algemeen vinden mensen het comfortabel en lekker licht
-In tegenstelling tot wat je zou verwachten transpireert de voet niet overmatig
-De schoen is behoorlijk vormvast, ook na langdurig gebruik

Wat we nu graag willen is de methode perfectioneren zodat hij met instructiemateriaal kan worden toegepast in lage lonen landen. Nog beter op te lossen problemen:

- het volume van de schoen. Het gebruikte poliurethaanschuim is vrij zacht, heeft een grote expansiefactor. De schoen wordt daardoor minder fraai
- PURschuim dat iets sneller uithardt zodat patiënt niet zo lang stil hoeft te zitten
- werkwijze documenteren, instructiemateriaal maken

Wil je mee denken om dit product verder te ontwikkelen? Neem dan contact op met Hans van Dalen
email: hansvandalen240862@gmail.com

mobiel: 0620507907

Voor je aandacht: Bedankt!

Toos Rook
orthopedisch schoenmaker
bestuurslid Beter ter Been
www.beterterbeen.nl