banners-1170-x-3792

Diabetespatiënt met charcotvoet: voetdrukken, gebruik van orthopedische schoenen en voetulcera

Een acute charcotvoet, is een zeldzame, ernstige complicatie van diabetes. Deze complicatie ontstaat bij patiënten met neuropathie. Zonder adequate behandeling kan het voetskelet binnen enkele weken zeer ernstig deformeren. Vervolgens ontstaan onder de voet plaatsen waar de druk fors toeneemt met als gevolg een verhoogde kans op het ontstaan van ulcera.  

 

Om de druk te verlagen krijgen patiënten met een charcotvoet in een chronische fase, meestal orthopedisch schoeisel voorgeschreven. Tot op heden is nauwelijks onderzoek gedaan naar de voetdrukken, het gebruik van orthopedisch schoeisel en de kans op voetulcera bij diabetespatiënten met een gedeformeerde charcotvoet. In deze studie keken we daarnaar en vergeleken we patiënten met en zonder charcotvoet. 

 

Het DIAFOS-onderzoek wees al uit dat drukontlasting met adequaat orthopedisch schoeisel het risico op het ontstaan van ulcera verlaagt. Mits de patiënt de schoenen draagt. Data uit het DIAFOS-onderzoek gebruikten we om te kijken naar patiënten met de diagnose charcot en een gedeformeerde middenvoet.  

 

Lees hier het hele artikel.