Niels Kortsmit

De invloed van steunzolen op de piekdruk van de hallux top bij patiënten met een hallux limitus 

Beperkte beweging van de grote teen door een verstijfd teengewricht komt vaak voor. Niels Kortsmit wilde weten wat de invloed is van steunzolen op de piekdruk van de hallux top bij patiënten met een hallux limitus. Hij onderzocht dit voor zijn opleiding aan Fontys.  

   

In het orthopedisch werkveld is de diabetische voet met plantaire ulcera een frequent geziene indicatie. Deze ulcera ontstaan vaak op de risicoplaatsen als de hallux, voorvoet en tenen. De oorzaak van deze ulcera ligt vaak in een verhoogde plantaire druk in combinatie met bijvoorbeeld verminderde sensibiliteit waardoor deze schadelijke druk niet op tijd herkend wordt door het lichaam zelf.  

   

Vaak is er verhoogde plantaire druk op de hallux als gevolg van een verstijfd metatarsale 1 gewricht ii. Dit kan zijn door bijvoorbeeld Limited Joint Mobility of arthrose in het MTP 1 gewricht en dergelijke.  

In de praktijk wordt er vaak gewerkt met steunzolen als laagdrempelig hulpmiddel. Maar welke voorzieningen werken er nu het beste voor de plantaire drukverlaging van de hallux?  

   

Onderzoeksvraag 

Welke interventie in een steunzool geeft de grootste plantaire piekdrukverlaging op de hallux top bij personen met een hallux limitus?  

   

Hypothese 

 De verwachting is dat de grootste plantaire piekdruk verlaging op de hallux top behaald wordt door het diepleggen van de hallux top. Reden voor deze gedachte is dat bij het ophogen van het MTP 1 gewricht een hogere spanning staat op de flexor hallucis brevis en longus.  

   

Wil je dit onderzoek lezen? Download de PDF.