banners-1170-x-3792

Optimaliseren van enkel-voetorthesen bij overmatige knieflexie voor kinderen met cerebrale parese

Optimaliseren van enkel-voetorthesen bij overmatige knieflexie voor kinderen met cerebrale parese

Auteur: dr. Yvette Kerkum, Vrije Universiteit Amsterdam  

Lopen lijkt simpel maar het is een ingewikkelde combinatie van bewegingen van verschillende delen van het lichaam. Dit wordt duidelijk als de bewegingsvaardigheid is verminderd door hersenschade, zoals bij kinderen met cerebrale parese. Een belangrijk doel van de kinderrevalidatie-geneeskunde is het verkrijgen, behouden en/of verbeteren van de loopvaardigheid bij kinderen met cerebrale parese. Een enkel-voetorthese is hierbij een ingreep die vaak wordt toegepast. 

 

Dr. Yvette Kerkum schreef het proefschrift Maximizing the efficacy of ankle foot orthoses in children with cerebral palsy. Hierin gaat zij in op verschillende aspecten van enkel-voetorthesen die de effectiviteit van de behandeling mogelijk beïnvloeden.  

 

Achtergrond 

Door de hersenschade hebben kinderen met cerebrale parese vaak symptomen zoals spasticiteit en spierzwakte. Deze symptomen kunnen leiden tot problemen bij het uitvoeren van motorische taken. Deze verminderde motorische vaardigheden uiten zich ook tijdens het lopen. In het onderzoek van Kerkum ligt de focus op de kinderen die met overmatige kniebuiging lopen. Dat gaat vaak gepaard met een lage loopsnelheid en een verhoogd energieverbruik tijdens het lopen. 

 

Lees het artikel van Yvette Kerkum hier.