“Na de opleiding begint het pas, verbeter jezelf met branchecursussen”
Opleider Emiel Kistemaker geeft super veel vakkennis door tijdens de BCB-cursussen. Ondertussen werkt hij aan accreditatie van de branchecursussen. Waarom zijn die cursussen zo belangrijk voor ons vak? Lees welk advies Emiel aan zowel startende als meer ervaren vakgenoten geeft en bekijk meteen ons complete aanbod branchecursussen voor orthopedisch technologie. https://www.nvos-orthobanda.nl/opleidingen-algemeen2
Je komt van de opleiding en je gaat aan het werk. Nu begint het pas. Welke opleiding moet je nu eigenlijk meteen doen?
Als je van een opleiding komt, begint het inderdaad pas. Algemeen wordt aangenomen dat iedere beroepsuitoefenaar 10 jaar nodig heeft om “vakvolwassen” te worden.
Het is juist daarom dat NVOS-Orthobanda de branchecursussen is gestart in 2014. Je kunt hierdoor op de onderdelen waar je nog niet zo goed in bent met korte compacte cursussen je kennis en vaardigheid uitbreiden en zo de allrounder worden waar ik eerder al over sprak.
Welke vaardigheden moet je ‘bijhouden’ door opleiding? Met welke opleiding behoud je je registratie of certificering? Dus welke opleiding is echt een must?
Door de start van het Kwaliteitsregister orthopedische techniek (Kwot) is het nodig om als vakmens aan voldoende opleiding en scholing te doen. Ik ben bezig om de branchecursussen geaccrediteerd te krijgen zodat deelnemers aan het kwaliteitsregister er punten mee kunnen verzamelen.
Mijn advies: kijk waar je tekortkomingen liggen en start met een branchecursus om dit op te heffen. Er zijn nu 23 Branchecursussen ontwikkeld en een groot aantal ervan zijn al meerdere malen uitgevoerd. Dus sla je slag en start ‘educating’. https://www.nvos-orthobanda.nl/bcb-algemeen2
Hoe ziet het opleidingenaanbod eruit?
Er is in principe voldoende aanbod aan opleiding. Er zijn opleidingen op mbo-niveau en op hbo-niveau en als aanvulling is er het Branchecursorische beroepsonderwijs van de branche zelf. Een heel mooi aanbod lijkt me.
Toch heb ik nog wel wensen. Ik zou het mooi vinden als er een BOL-opleiding bij komt. Dat is een fulltime opleiding op niveau mbo 4 die de doorlopende leerweg mogelijk kan maken tussen mbo en hbo.
Voor de branchecursussen zijn er nu vijf erkende opleiders. Ieder vanuit eigen expertise. Zoals overal valt of staat het onderwijs met de kwaliteit van de docenten. Je wilt graag docenten die geen vat vullen, maar een lont aansteken. (Mark Twain). Dat motto probeer ik elke dag toe te passen bij alle onderwijsopdrachten die ik uitvoer.
Interview gaat verder onder de foto
Waarin verschillen de NVOS-opleidingen van de fulltime mbo- en hbo-opleidingen?
De NVOS-Orthobanda Branchecursussen zijn een aanvulling en een alternatief op het aanbod van mbo en hbo. Zij bieden studenten de kans verdieping aan te brengen in hun kennis en vaardigheid. Tegelijkertijd zijn de cursussen geschikt voor iedere werknemer uit de branche.
Ze geven je de kans om in een betrekkelijk korte tijd meer kennis en vaardigheid te krijgen op een onderwerp uit de dagelijkse beroepspraktijk. Je kunt ook de cursussen stapelen en zo een reeks van certificaten verzamelen, die je vakmanschap aantonen.
Het systeem van het branchecursorisch beroepsonderwijs (BCB) werkt zo, dat je zelf kunt kiezen hoe je een certificaat wilt bemachtigen. Het kan met een cursus. Het kan ook zonder cursus als je wil aantonen dat je de competenties al bezit. Je kunt ook een cursus doen zonder een examen. En tenslotte kun je met behulp van de cursusboeken ook zelf aan de slag. Alhoewel ik die laatste methode niet veel zie in de praktijk. Opleiden binnen het bedrijf op eigen kracht is een grote opgave en vraagt veel hulp en zelfdiscipline. Een cursus volgen, is veel leuker en biedt meer inspiratie.
Interesse gewekt?
Maakt dit interview met Emiel Kistemaker je enthousiast voor het vak? Bekijk meteen ons complete aanbod branchecursussen voor orthopedisch technologie. https://www.nvos-orthobanda.nl/opleidingen-algemeen2