banners-1170-x-3792

Interview met Ginus Nusteling: orthopedisch schoenmaker

Interview met Ginus Nusteling: orthopedisch schoenmaker

Geplaatst op 22-12-2021  -  Categorie: Algemeen

Interview met Ginus Nusteling: orthopedisch schoenmaker van wereldklasse

 

Veertig jaar is hij werkzaam in het vak van orthopedisch schoenmaker. Decennialang was hij  actief binnen NVOS-Orthobanda. Aan die tijd komt een einde. Maar hij blijft de branche versterken: in februari geeft hij aan Fontys Hogeschool in Eindhoven de keuzemodule Digitale Orthesiologie.   

In Beweeg! blikt hij vooruit en hier kijkt hij terug. Er ligt een indrukwekkende staat van dienst op zijn werkbank. En steeds vindt hij nieuwe dingen uit waar de schoenmakerswereld van opknapt. Ontmoet Ginus Nusteling. 

Ginus Nusteling

Den Bosch en Utrecht 

Ginus Nusteling is sinds 1982 werkzaam in het vak van orthopedisch schoenmaker. 

Hij volgde de 8-jarige opleiding in Den Bosch en Utrecht. In deze opleiding kwamen alle aspecten van het orthopedische schoenmaken aan bod. Naast de ambachtelijke vaardigheden was er veel aandacht voor pathologie, anatomie en bedrijfskunde.  

 

Leiden 

Omdat het eindexamen van deze bijzondere opleiding steeds niet lukte, opende Ginus in Leiden de luxe maatschoenmakerij “J. Zierikzee”. Alle ambachtelijke aspecten kwamen hier samen en het duurde 11 jaar voordat de conclusie getrokken moest worden dat ondanks het bestand van 500 luxe maatklanten er onvoldoende basis was voor een gezonde bedrijfsvoering. 

 

Tbilisi 

Omdat bij “J.Zierikzee” ook een maatschoenconcept was uitgedacht (onder de naam Personal Pair by Ambiorix) zette Ginus de stap om in Tbilisi in Georgië een soortgelijk concept met eigen modellenlijn en -productie op te gaan zetten. 

Na anderhalf jaar werkten in Tbilisi 18 medewerkers aan onder andere maatschoenen en schachten voor collega-schoenmakers in Nederland. De oorlog tussen Rusland en Georgië maakte een abrupt en onverwacht einde aan dit bedrijf. 

 

Oldeberkoop, Haren en Drachten 

Na omzwervingen in de orthopedie als interim trouble shooter in Nederland besloot Ginus om samen met zijn vrouw Verena Schipper om in hun woonplaats Oldeberkoop te starten met de orthopedische schoenmakerij Voetencentrum Fijner Lopen. Inmiddels met  

vestigingen in Haren en Drachten. 

Ongeveer tegelijkertijd startte Ginus SGI-Footcare, een low budget OSB-import- en distributiebedrijf. En sinds 2020 gaat Ginus digitaal. Hij richtte E-Footcare op met de focus geheel op het digitale werken in de hulpmiddelenzorg. 

“Sinds de toepasbaarheid van 3D printing is de digitale cirkel rond te maken: van scannen, ontwerpen met een configurator en direct printbare bestanden maken. Eind 2021 zijn de laatste trials afgerond en kan begonnen worden met het op de markt brengen van 3D geprinte inlays en enkel-voet ortheses voor kinderen.” 

 

 

Wat heeft je geïnspireerd bij het kiezen van dit bijzondere vak? 

Toen ik in 1982 stopte met de studie Russische taal- en letterkunde stond ik voor de vraag wat nu verder te gaan doen. Met mijn goede vriend (en nu collega Fred Lentjes, wij studeerden samen Russisch) kwamen we op het idee te kiezen voor een vak waar altijd werk voor zou zijn. Schoenmaken is zo’n vak. In Den Bosch was een 8-jarige opleiding en daar hebben we ons voor ingeschreven”. 

 

Hoe zag de opleiding er toen uit? 

We kwamen terecht in een barakkencomplex achter de Heinekenbrouwerij. De klassensamenstelling was heel divers: jongens die bij hun vaders werkten, studentes van de Kunstacademie uit Arnhem en een aantal bijzondere zij-instromers. 

Er was een zeer inspirerend docententeam. Wim Bink, Hans van den Elzen, Ad Horvers, Bert Donders, mijnheer Boudewijnse. Stuk voor stuk door de wol geverfde vakmensen die hun deskundigheid graag wilden overdragen. Samen met Barth van Eeten zorgden zij ervoor dat naar school gaan (ik reisde toen van Groningen naar Den Bosch) een feest was. 

Na 8 jaar eindigde de opleiding met 3 zeer frustrerende eindexamenpogingen die allemaal strandden: na 11 jaar alleen een maatschoenmakersdiploma dat ik al na de eerste 4 jaar haalde. 

Vandaar ook de keuze voor een maatschoenmakerij toentertijd. Omdat heel veel jaren later ik het diploma orthopedisch schoentechnicus nodig had voor ons voetencentrum Fijner Lopen heb ik mede dankzij Emiel Kistemaker van DHTA en Robert Schilte toch mijn diploma gehaald.” 

 

Hoe ging het eraan toe in maatschoenmakerij “J.Zierikzee”? 

Tijdens een fietstocht door de Leidse binnenstad kwam ik langs een oude schoenmakerij in de Bakkersteeg. Daar werkte Jan Zierikzee. Jan was de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd. We hadden een paar dingen gemeen. Hij had het vak geleerd bij de Anna-Kliniek in Leiden: ik werkte daar toen. Beiden hielden we erg van de ambachtelijke kant van ons mooie vak. Ik besloot hem schriftelijk te vragen of hij mij als zijn opvolger wilde zien. Het antwoord kwam van zijn kinderen. Jan was na een kort ziekbed overleden en in de correspondenties waren zij mijn brief tegengekomen. Zo verwierf ik de maatschoenmakerij die we als hommage aan Jan Maatschoenmakerij “Jan Zierikzee” hebben genoemd. 

De eerste jaren repareerde ik vooral en toonde de klanten mijn maatschoenwerken. Dat werkte en er groeide een klantenkring. Na twee jaar kwam Ruud van Hoorn in de zaak en splitsten we de werkzaamheden in reparatie (door Ruud) en maatwerk. 

We hebben elf jaar met veel plezier dit bedrijf gedraaid. Een zeer laagdrempelig bedrijf in het hart van Leiden. Als het economisch ook rendabel geweest zou zijn was ik nog altijd ambachtelijk maatschoenmaker.” 

 

Na deze periode ontstond Netherlands Georgia Orthopedics Ltd. Hoe ging dat? 

“Van een medestudent Russisch hoorde ik dat er in Georgië nog veel schoenmakers actief waren. Een overblijfsel uit de Sovjet-tijd toen Tbilisi een populaire vakantiebestemming was voor de partij-kaderleden. 

Bij een oriënterende reis bleek dat zo te zijn. Samen met Davit Gholiashvili die we ontmoetten in Tbilisi zijn we met NGO Ltd van start gegaan. De bedoeling was een bedrijf te hebben om op maat gemaakte herenschoenen tegen een aanvaardbare consumentenprijs te gaan maken. 

Een mooie periode brak aan. Georgië is een prachtig land met een fijn klimaat en zeer gastvrije mensen. De kennis van het Russisch kwam goed van pas. 

Na anderhalf jaar werkten in Tbilisi 18 medewerkers aan onder andere maatschoenen en schachten voor collega-schoenmakers in Nederland. 

De oorlog tussen Rusland en Georgië maakte een abrupt en onverwacht einde aan dit bedrijf. 

De contacten met de oud-medewerkers zijn nog altijd hartelijk. Diep in mijn hart wil ik altijd graag terug naar deze mooie wereld….” 

  

Fijner lopen 

Onze missie is dat we met inachtneming van de menselijke maat adequate hulpmiddelen leveren. Die menselijke maat maakt dat we mooie relaties opbouwen met onze klanten. We streven naar één-op-één contacten en hebben snelle afspraakmogelijkheden. Onze levertijden hebben wel een beetje te lijden onder alle actuele supply chain problemen maar gelukkig hebben onze klanten daar begrip voor. 

We maken alle soorten voorzieningen, van hoog-complexe extra-hoge OSA tot beschermend (en ook comfortabel) OSB en natuurlijk orthopedische inlays. 

Samen met Raimond Nieboer draai ik de spreekuren in de ziekenhuizen in Heerenveen en Drachten. Bob Kuijpers doet nu de opleiding aan de DHTA die hij in 2023 gaat afronden. 

In 2017 overleed mijn vrouw en vennoot Verena. De klap was enorm. Dankzij onze medewerkers en collega’s hebben we de moeilijke periode overleefd. Ik ben iedereen daar nog altijd ontzettend dankbaar voor. Het verdriet heeft een plaats gekregen. Ik verbeeld me dat Verena af en toe tevreden toekijkt. Zo’n ingrijpende gebeurtenis bevestigde wel onze visie: de menselijke maat is de belangrijkste.” 

 

NVOS-Orthobanda 

“Ik ben van mening dat brancheclubs en vakverenigingen de belangen beter voor het voetlicht krijgen en mensen dichter bij elkaar brengen. Wij zijn een vitale en open minded vereniging. 

Mijn focus ligt op innovatie. We bewegen ons in een vak waar binnenkort grote veranderingen zullen gaan plaatsvinden. De bevolking vergrijst, vakmensen worden schaars, de prijsdruk zal verder toenemen omdat de kosten van de zorg (en dus ook de hulpmiddelenzorg) politiek onder een vergrootglas liggen.  

Tegelijkertijd zijn er enorme innovatieve krachten bezig die ons vak verder gaan helpen. Als je weet dat Hewlett Packard in Barcelona een kennisbedrijf heeft om 3D printen te ontwikkelen waar 2500 experts werken! Daar gebeurt ontzettend veel.  

Wij houden ons daar nog niet heel intensief mee bezig als branche. Ik hoop vurig op veel ruimte voor technische innovatie, gesteund door NVOS-Orthobanda en wetenschappelijk onderzoek.  

Ik verwacht dat de bedrijven in onze branche weer gaan herkennen dat alleen samenwerking ons de blijvende pole position zal opleveren. Er zijn veel aanpalende beroepsgroepen die menen de technische kwaliteit te kunnen leveren die voor ons al jaren de standaard is. Met samen optrekken kunnen we die beslissende positie behouden en de maatschappij ons nut bewijzen.” 

 

Dus innovatie is belangrijk? 

“Ja. Ik ben ervan overtuigd dat we met de moderne productietechnieken van ortheses een belangrijk deel van de orthopedische schoentechniek anders kunnen gaan vormgeven. Ortheses die de voeten corrigeren en beschermen. Ortheses die in confectieschoenen passen. Dat betekent dat voor mensen met een niet afwijkende voetvorm er een groot voordeel ontstaat: het weer zelf kopen van schoenen.  

En dat zonder af te doen aan het enorme voordeel van wat ons vak mensen brengt: de vrijheid om veilig en zonder grote beperkingen deel te nemen aan de samenleving. Want dat is wat ons vak zo belangrijk maakt: we stellen mensen met een beperking in staat te functioneren zoals ze dat zelf graag willen. En onze opdracht is dat zo te doen dat er toekomstgerichte en duurzame, circulaire oplossingen worden bedacht en gemaakt. Want daarmee bewijzen we de wereld ook een dienst: onze niet-herbruikbare producten van nu in de toekomst wél circulair maken. 

En dat is niet ver weg. Sterker: het is al mogelijk. Met ons nieuwe bedrijf E-Footcare leveren we 3D gescande, met kunstmatige intelligente software ontworpen en met 3D printtechniek gemaakte ortheses aan kinderen met CP. Die kinderen krijgen heel binnenkort een prachtig ontworpen, zo licht mogelijke, volledig recyclebare, 100% MDR-proof orthese die binnen een week leverbaar is.” 

 

Ons vakmanschap verdwijnt daarmee zeggen velen: deel je die mening? 

“Ons vakmanschap verandert. We zullen veel meer tijd gaan besteden aan aanmeten en evalueren. Aanmeten moet in één keer goed, dat vraagt andere vaardigheden. Adequaat scannen, werken met configuratoren, beoordelen of het product goed werkt. Werkplaatsen zullen voor een deel overbodig worden. We zullen met velen gaan omscholen met de beschikbare menskracht: de focus komt op klantbenadering, analyseren, evalueren. We gaan andere samenwerkingsvormen aan, zullen andere partners gaan vinden. 3D print-partners, software-ontwikkelpartners worden onze aanspreekpunten In plaats van machine- of grondstof-leveranciers.  

We gaan meer tijd besteden aan onze klanten dan aan de productieprocessen. Laten we onze focus wat mij betreft daarop richten in ons onderwijs, zowel op mbo- als hbo-niveau. 

 

Tegelijkertijd: er blijven voor een groep hulpmiddelengebruikers op maat gemaakte schoenen nodig. Laten we in alles wat er op ons af komt niet uit het oog verliezen dat ook in de traditionele ambachtelijke kant van ons vak gedegen opleidingen blijven met gemotiveerde en goedbetaalde ambachtsmensen. 

Ons vak blijft bestaan. We zullen meebewegen op de ontwikkelingsgolven. Als een paal boven water blijft: we zorgen ervoor dat hulpmiddelen de mensen gaan bereiken die met die hulpmiddelen in staat worden gesteld zo zelfstandig en vrij mogelijk deel te nemen aan de samenleving. Voorwaar een prachtige rol voor ons beroep.”