banners-1170-x-3792

Onderzoekers Fontys ontvangen subsidie

Onderzoekers Fontys ontvangen subsidie

Geplaatst op 30-09-2020  -  Categorie: Algemeen

Onderzoekers van Fontys Paramedische Hogeschool ontvangen een subsidie van € 300.000,- van SiA-RAAK voor onderzoeksproject SmartScan. Twee jaar lang gaan zij onderzoek doen naar een innovatie van het aanmeetproces van orthopedische hulpmiddelen. Een slimme, kostenbesparende technologie die comfortabeler is voor de patiënt en minder belastend voor het milieu.

In het traditionele aanmeetproces doorloopt de behandelaar met de patiënt een complex en dynamisch proces. Om een Enkel-Voet-Orthese (EVO) te kunnen maken, wordt de vorm van de orthese bepaald met een gipsafdruk van de voet. De voet wordt omwikkeld met gipsverband en tijdens het hardingsproces brengt de behandelaar de gewenste vorm of stand van de voet aan. De behandelaar vormt met zijn handen wat hij in zijn hoofd bedenkt; een proces op basis van impliciete kennis en ervaring van de behandelaar.

 

Innovatieve manier van werken

Project SmartScan richt zich op een nieuwe manier van werken; met behulp van ‘slimme handschoenen’ met sensoren wordt -voor het eerst- een volledig digitaal beeld verkregen van een voet. De behandelaar drapeert de handschoenen over de voet heen. De sensoren meten precies waar de vingers zich in de ruimte bevinden. Ook de kracht waarmee een behandelaar de voet indrukt wordt vastgelegd. Met deze twee aspecten (positie en druk) heb je de gekwantificeerde data die je wilt hebben om een ontwerp van een nóg beter op maat gemaakt hulpmiddel te maken.

Het onderzoek naar dit hightech-instrument heeft twee doelen. Het methodisch expliciteren en valideren van de impliciete kennis die behandelaars hebben. En het vernieuwen van het aanmeetproces.

De gipsafdruk van de voet wordt met deze nieuwe methode vervangen door een digitale weergave van de geometrie van de voet. Dat maakt collegiale consultatie mogelijk en ook digitale vergelijking van beelden op afstand.

Docent-onderzoekers en studenten van Fontys Paramedische Hogeschool werken in dit onderzoek nauw samen met partijen als Fontys Engineering, Avans Engineering, TU/e en bedrijven uit de regio.

 

Voordelen

Op termijn levert de nieuwe methode een flinke kostenbesparing op, omdat er minder sprake is van ‘trial and error’ (het aanmeten gaat in één keer goed). Het is ook een patiëntvriendelijkere methode, omdat het tijdrovende traject van het gipsen achterwege kan blijven. Door digitaal te meten heb je bovendien inzicht in hoe de situatie voorheen was en wat de wijzigingen gaan zijn. Het is ook een milieuvriendelijke innovatie, gezien de tonnen gips die door de huidige werkwijze jaarlijks bij het chemisch afval belanden.

Doordat je meer inzichtelijk krijgt wat er daadwerkelijk gebeurt, wordt de ambachtelijkheid van het beroep orthopedisch schoentechnoloog als het ware objectiever. Software speelt daarbij een belangrijke rol, want met de data die verzameld worden kan een gerichter ontwerp gemaakt worden van een orthese. Nog een milieuaspect: door de orthese te maken met een 3D-printer, blijft er geen restmateriaal over. 

Van de Nederlanders ervaart 57% voetproblemen die overwegend paramedisch kunnen worden behandeld. Zo kan 20% geholpen worden met orthesen waarmee de natuurlijke vorm van de voet wordt ondersteund. Een beperktere groep behoeft complexere orthopedische hulpmiddelen, zoals enkel-voet-orthesen of maatwerkschoenen, die de (abnormale) stand van de voet corrigeren.