Opleider Emiel Kistemaker geeft super veel vakkennis door tijdens de BCB-cursussen. Ondertussen werkt hij aan accreditatie van de branchecursussen. Hij vindt het belangrijk dat de vakkennis en ervaring die er nog is, vernieuwd wordt. Door jonge mensen de kennis en vaardigheden opnieuw te leren.
Welke ontwikkelingen en innovaties in de branche vragen volgens hem om bijscholing en hoe voorzien de opleidingen daarin? Lees het interview met Emiel en bekijk meteen ons complete aanbod branchecursussen voor orthopedisch technologie.
Ik zie twee ontwikkelingen die de komende jaren een rol gaan spelen. Als eerste de snelle ontwikkeling van digitale technieken die het mogelijk maken om ook in betrekkelijk kleine markten digitale techniek in te zetten bij de vervaardiging van individuele producten. Je ziet wel dat opleidingen daarbij proberen aan te sluiten, maar dat kan naar mijn mening wel wat meer.
Als tweede ontwikkeling zie ik de komende jaren de outsourcing van productie om allerlei redenen afnemen. Bijvoorbeeld vanuit zorg om het milieu, pandemieën en duurzaamheid, maar ook vanuit zorg om de politieke situatie in de productielanden.
Verder verwacht ik dat de kosten van outsourcing stijgen door het stijgen van de inkomens in de outsourcelanden en toenemende kosten voor vervoer en productie.
In toenemende mate zullen bedrijven met behulp van digitale technieken maar ook door slimme innovaties in staat zijn de productie weer zelf of in samenwerking met andere bedrijven ter hand te nemen. Daarom is het belangrijk dat we de kennis en ervaring die er nog is, behouden en vernieuwen. Door jonge mensen deze kennis en vaardigheden opnieuw te leren. Ook dat was één van de redenen voor NVOS-Orthobanda om te starten met het Branche-cursorische beroepsonderwijs.
Maakt dit interview met Emiel Kistemaker je enthousiast voor het vak? Bekijk meteen ons complete aanbod branchecursussen voor orthopedisch technologie.