Het nieuwe contractaanbod van VGZ vinden wij een substantiële verbetering ten opzichte van het vorige aanbod. Het doet recht aan de marktomstandigheden waarmee zorgaanbieders te maken hebben. Het illustreert ook de beweging en ruimte die leden door gezamenlijk juridisch optreden kunnen realiseren.
Als er één schaap over de dam is…
Beweging doet bewegen. Voor een duurzame toekomst van de branche is het belangrijk dat álle zorgverzekeraars reële tarieven bieden. De race is nog niet gelopen. Er staan meer rechtszaken van groepen leden op de rol. Tegelijk roepen we onze leden op om ook bij andere zorgverzekeraars alert te blijven op de aangeboden contracten. Stel zo nodig (schriftelijk) vragen en maak eventuele bezwaren kenbaar. Ook aan ons.
Vergoedingen en recht op passende hulpmiddelenzorg
Als branchevereniging hechten we groot gewicht aan reële vergoedingen. Onze leden leveren aan ruim 1,5 miljoen patiënten met ernstige functionerings- of mobiliteitsproblemen hulpmiddelenzorg in de thuissituatie. Wij maken ons landelijk sterk voor de belangen van onze leden en de branche. Daar horen een eerlijke risicoverdeling bij en vergoedingen die marktconform zijn.
De toegankelijkheid van passende hulpmiddelenzorg is een recht van patiënten. Verzekeraars hebben zorgplicht en die mag niet in het geding komen of afgewenteld worden op onze leden. In het nieuwe aanbod dat VGZ nu neerlegt, herkennen wij onze visie op de toegankelijkheid van de hulpmiddelenzorg. En daar zijn we blij mee. Tegelijk blijven we alert: de hulpmiddelenzorg staat onder grote druk en leden zijn gebaat bij onderlinge solidariteit en samen optrekken.
Hoe kwam er beweging in de contractaanbiedingen?
Een eerder contractaanbod van VGZ was voor veel leden van onze branchevereniging onacceptabel. De bezwaren tegen het aanbod las je eerder in nieuwsbrieven. Een drietal leden spande gezamenlijk een kort geding aan tegen VGZ en ruim dertig leden uit het hele land voegden zich bij deze procedure. Mede op rechterlijk advies, wilde ook VGZ opnieuw in gesprek, wat na diverse gesprekssessies heeft geleid tot het nieuwe aanbod. We zien hier dat juridisch doorpakken en solidair optreden van leden de beweging bracht die onze branche zo nodig heeft.
Wat mag je als lid bij nieuw contractaanbod verwachten van je branchevereniging?
Als branchevereniging volgen wij de tarifering van de zorgverzekeraars natuurlijk nauwgezet, onder andere vanuit de commissie Zorgverzekeraars en via bestuurlijk overleggen met verzekeraars en andere stakeholders. Wij sluiten geen individuele contracten met verzekeraars, dat doe je als zorgaanbieder zelf.
NVOS-Orthobanda dient het collectief belang van de leden en vraagt bij stakeholders continu aandacht voor gezonde economische randvoorwaarden voor de sector. Dat is alleen mogelijk met marktconforme vergoedingen van de zorgverzekeraars.
Wij startten begin 2024 met een kostprijsonderzoek. Ook faciliteren we de Indicatiematrix en exploiteren wij het indicatieportaal. We verwachten dat dit meer inzichtelijk maakt en houdt wat de werkelijke kostprijs van orthopedische schoenen en voorzieningen is. Zodat we in het overleg over tarifering een gezamenlijk gelijk beeld hebben.
Het kostprijsonderzoek vindt wisselend weerklank. Waar VGZ en CZ zich eerder niet wensten te committeren aan het kostprijsonderzoek deden Zilveren Kruis, Menzis en een aantal andere verzekeraars dat wel. We blijven in het bestuurlijk overleg aandringen op constructief gesprek hierover.
NVOS-Orthobanda blijft je informeren over de voortgang van het kostprijsonderzoek en over uw juridische mogelijkheden bij het aangaan van contracten met zorgverzekeraars. Waar leden overgaan tot juridische stappen is het binnen de branchevereniging steeds mogelijk om in algemene zin advies in te winnen en elkaar op te zoeken. Als branchevereniging faciliteren we het onderling contact en behartigen we de belangen van de branche als geheel.
Heb je vragen of suggesties?
Neem contact op met het secretariaat: ofni.[antispam].@nvos-orthobanda.nl